View Full Version: Mencari Bengkel Repair Gearbox Auto

.: KPPSIM / S.I.C Malaysia ~ No. Pendaftaran R.O.S : 2117-09-PPG :. > Carian @ S.I.C > Mencari Bengkel Repair Gearbox Auto


Title: Mencari Bengkel Repair Gearbox Auto
Description: Tlg... Gearbox baru tukau tahun lepas


sedan_UK - June 23, 2010 07:46 AM (GMT)
Salam semua,

Nak tanya kat mana terletaknya bengkel yang boleh merepair gearbox auto yg baru belajar nak slip. Mintak tolong ye. Tahun lepas baru abis RM 1,200 tukau gearbox recond. ni dah slip lak lagi.

Tolong ye... :( :( :(

Mr.D0n 84 - June 23, 2010 08:02 AM (GMT)
ermmm nnti tanya pomen saya yg kat putra padana laks

ahakz

sedan_UK - June 23, 2010 08:06 AM (GMT)
Tengkui Umkel.. Jasamu d kenang.. :)

airpool2407 - June 23, 2010 08:15 AM (GMT)

gearbox? belian terus ni

sedan_UK - June 23, 2010 08:36 AM (GMT)
Belian terus..

Nak kena beli yg 4 speed la kalau cam tu...

airpool2407 - June 23, 2010 08:41 AM (GMT)
belian terus - komisen skit..
sebut harga - tinggi skit..
tender - berbaloi baloii :lol:

sedan_UK - June 23, 2010 08:53 AM (GMT)
Airpool, Need speed auto work tu repair gearbox auto ker..

tgk nama dah ada tulih auto.. :)

Mr.D0n 84 - June 23, 2010 08:57 AM (GMT)
ye la kut..dia repair keta auto je

:lol:

mshjohorean - June 23, 2010 09:33 AM (GMT)
cari g/b lain bang. cari yg hafkat, jgn recond.

gagak_84 - June 23, 2010 10:33 AM (GMT)
gearbox 91 leh masuk x? abang bawak laju sgt nie.. hik3

4G67 - June 23, 2010 10:39 AM (GMT)
gebox 91 ade comp box kot...

gagak_84 - June 23, 2010 11:15 AM (GMT)
QUOTE (4G67 @ Jun 23 2010, 06:39 PM)
gebox 91 ade comp box kot...

tcu kan.. ambik tcu dia skalila.. xleh ek?

sedan_UK - June 23, 2010 03:10 PM (GMT)
Tukar gbox lagi ker :(

91 4 speed kan. Leh masuk ker? Berapa ongkosnyer.

Kalu kena pada rega ok gak kot.

airpool2407 - June 24, 2010 03:44 AM (GMT)
sumbat atf cooler la..

ade da kete gearbox 3speed kami sumbat atf cooler..

route minyak dia..

gearbox - radiator - atf cooler - radiator - gearbox..

kalau normal..

gearbox - radiator - gearbox..

:)

012 3744 067

MRR2 ulu kelang

sedan_UK - June 24, 2010 04:06 AM (GMT)
QUOTE (airpool2407 @ Jun 24 2010, 11:44 AM)
sumbat atf cooler la..

ade da kete gearbox 3speed kami sumbat atf cooler..

route minyak dia..

gearbox - radiator - atf cooler - radiator - gearbox..

kalau normal..

gearbox - radiator - gearbox..

:)

012 3744 067

MRR2 ulu kelang

Airpool,

Kalau psg oil cooler ni leh stop slip ker?

Brape rege nak wat camtu.?

mshjohorean - June 24, 2010 04:36 AM (GMT)
pasang atf cooler pada g/b baru

route atf cooler kalau boleh jgn masuk radiator balik, minyak atf tu panas balik.

kalau guna g/b 4g91, cari jenis carb
pastu, d/s pun kena custom gak.

sedan_UK - June 24, 2010 06:32 AM (GMT)
owh...

Sib baik bagitau. Pasal apa, gbox skrg pun dah ada hos g masuk radiator.

kalu custom drive shaft ok ker? spare part leh dpt ker len kali..

airpool2407 - June 24, 2010 06:38 AM (GMT)
QUOTE (mshjohorean @ Jun 24 2010, 12:36 PM)
pasang atf cooler pada g/b baru

route atf cooler kalau boleh jgn masuk radiator balik, minyak atf tu panas balik.

kalau guna g/b 4g91, cari jenis carb
pastu, d/s pun kena custom gak.

abg....

kalau minyak tu sejuk sgt pun xelok untuk gearbox...

sebab gearbox akan berfungsi dengan minyak bersuhu stabil..

oleh itu minyak terpaksa dimasukkan ke radiator...

Lang Limo - June 24, 2010 06:39 AM (GMT)
aku ader bwat custom d/s sebelah rm 300

airpool2407 - June 24, 2010 06:41 AM (GMT)

bila minyak terlalu panas...
dia akan terlalu cair..
bila terlalu cair..
gear2 dlm gbox tu buleh slip....

tp

bila minyak terlalu sejuk (dari gearbox terus ke oil cooler)
minyak akan menjadi pekat..
bila pekak..
akan melambatkan pergerakan gear2 dlm gbox..
bila pergerakan organ dalaman engine xserasi dengan gbox..

alamatnyer keboom gearbox..



**sy pun xpandai.....teka2 je...

sedan_UK - June 24, 2010 06:47 AM (GMT)
owh... camtu pulak.

kira ok la tu. pakai teka pun boleh kena.. :D :D

tapi, custom d/s RM 300. :wacko: :wacko: :wacko:

airpool2407 - June 24, 2010 06:51 AM (GMT)

biasa la tuu...

sebatang rm350...

kt wah seng..

xpastila masuk gearbox auto 4g91 kab ni kn custom kiri kanan atau sebelah je...


sedan_UK - June 24, 2010 06:54 AM (GMT)
ok xpe. nanti g survey kedai potong lass

Lang Limo - June 24, 2010 06:55 AM (GMT)
aku wat kiri kanan + 2kepala d/s perdana siap upah pasang sume abis dkt rm800...hehe bahagian d/s je dah harge tu

Lang Limo - June 24, 2010 06:56 AM (GMT)
mari la turun kuantan..aku rekemen pomen gearbox auto baik punye.. x habis 1k die wat...die kasi bikin balik gearbox tu...rase2 dlm 800 or 900 cmtu la...

sedan_UK - June 24, 2010 07:00 AM (GMT)
Aduh Lang, kos g kuantan dah dekat 200. tu x masuk kos penginapan. campur tolak kali bahagi seribu lebih gak la. duit duit.... :wacko: :wacko:

mshjohorean - June 24, 2010 07:02 AM (GMT)
QUOTE (airpool2407 @ Jun 24 2010, 02:41 PM)
bila minyak terlalu panas...
dia akan terlalu cair..
bila terlalu cair..
gear2 dlm gbox tu buleh slip....

tp

bila minyak terlalu sejuk (dari gearbox terus ke oil cooler)
minyak akan menjadi pekat..
bila pekak..
akan melambatkan pergerakan gear2 dlm gbox..
bila pergerakan organ dalaman engine xserasi dengan gbox..

alamatnyer keboom gearbox..



**sy pun xpandai.....teka2 je...

owh begitu..

kira ada beza lah antara minyak auto dan cvt..

okies.. ilmu.. nubis.. huhuhu

Lang Limo - June 24, 2010 07:03 AM (GMT)
haha tau xpe..tu x masuk klu ader ape2 x ngam ke x jd ke...aku dulu wat 3 x tuka gearbox..sbb nk bg puas hati..

mshjohorean - June 24, 2010 07:16 AM (GMT)
but...... setelah d tanyakan pada pomen di deretan kedai, dan d bawah pokok, juga lepasan teknikal IKRAM dan TOC (The Otomotive College), juga pada pakcik google.

best practice install ATF cooler kena bersiri

Transmission > Radiator cooler > Auxillary cooler > then Back to the transmission.
http://www.bulkpart.com/transmission-cooler.html

penggunaan ATF cooler hanya menurunkan 11% yg mana tidak akan mengakibatkan kaboom pada gearbox, lebih2 lagi pada suhu tropika di Malaysia

diagram dari howstuffworks.com
http://auto.howstuffworks.com/auto-parts/t...s.htm/printable
user posted image

diagram dari techboard
http://www.thirdgen.org/techboard/cooling/...uys-want-3.html
user posted image

Terima kasih dari nubiss...

sedan_UK - June 24, 2010 07:22 AM (GMT)
mekaceh... leh try ni..




* Hosted for free by InvisionFree